• fu'a itulau

Mulimuli i le auala lenei: Craighall Bridge Loop latalata i Blairgowrie.

O le a manatua e i latou e matutua le laina tuai o le A93 mai Blairgowrie e ui atu i togavao tifato o Crayhall Gorge ma le pa'u masani ma le tagi o pa'u i luga o Bailey Bridge.
O le alalaupapa o se fofo le tumau i se faʻafitauli faifaipea o le paʻu, ae na iu lava ina tapunia le vaega i le 2008 ina ua tatalaina se auala fou.
E fiafia lava le matamata i le vave ona toe maua mai e le natura auala ma fale tu'ufua, ma o le vaega a Craig Hall o lenei savali faataamilosaga i auvai o le Vaitafe o Ericht o se faatosinaga tele.
Pe a ulufale mai i le itu i matu, o le auala muamua e mafolafola.O le mea moni, e sili atu le tulaga nai lo vaega fou o auala.
Ae o le loloto o lou alu, o le tele foi lea o le tuputupu ae o le natura: o le mutia e ufiufi i luga o le auala, o lala o laʻau e faʻaloaloa i itu e tuʻufaʻatasia, o le paʻepaʻe i le ogatotonu o le auala e mou atu, o loʻo lapisi.
O le auala tuai e sili ona manaia i le faaiuga o le tautoulu, pe a natia e le kapeta felanulanuaʻi o lau pa'u'ū sina mea itiiti o lona faʻaaogaina muamua.O loo tumau pea le alalaupapa, o le poloka limu i le pito lea sa tu ai le moli taavale, ma o le pa puipui o loo sosoo ai ua lanu meamata nai lo le elea.
E ui e mautinoa o le mea sili lea o le savaliga, e tele mea e fiafia ai i le ala.Mai le Alalaupapa Blairgowrie, mulimuli i faailo o le Cateran Trail i le itu i sisifo o le Vaitafe o Ericht ma e mafai ona e oʻo atu i ni vaʻaiga se lua i le togavao.
O le lona lua o nei mea o le Cargill's Leap, lea na fai mai ai le faifeau solitulafono Donald Cargill na oso i luga o vai sousou o se vanu vaiti e sola ese ma le totoa mai tarako.
O Cargill, na fanau i Rattray, na faalumaina Charles II e ala i lona musu e amanaʻia le tulafono na faavaeina ai se epikopo i Sikotilani, ma na totogia o ia e le tupu mo le faalata.E ui ina toetoe lava a sola ese o ia iinei, ae na iu lava ina pueina o ia ma fasiotia i le 1681.
O le gaosiga o ie na tele sona sao i le manuia o le itulagi i le 1800s, ma o le vaitafe e tumu i talafaasolopito o fale gaosi oloa, tuulafoaia pe toe faʻaleleia fale, e aofia ai le Oakbank Mill, le uluai jute mill a Sikotilani.
O loʻo faʻaauau pea le auala i totonu o se vaomatua fefiloi ma le tele o mea faʻaleagaina ma le tele o faʻatagata masani, faʻapea foʻi ma se nofoaga lelei e matamata ai squirrels mumu.Na ou tapeina le Auala a Cattelan i luma o le faitotoa tumaoti i Lonti, sopoia le alalaupapa, ma aʻe i luga o le auala faata i Woodhead Farm.
O le auala ua faasolosolo ina gaoa ma susū, i le pito o le togavao, ona liliu lea e sue se ala i le va o fanua, ona ui atu lea i laufanua matala i se faitotoa ala savali lea e iloa ai e faailo le afe taumatau, e ui atu i Middle Mose Farm ma agai atu i le A93 Cross the old.Craigal Road.O le tele o kilomita o pesega o manulele, toʻafilemu ma le toe fanauina o le natura e muta i le pa uʻamea, ma e te toe ulufale atu i le alatele A93 i le alalaupapa auala.
O le auala e toe fo'i i Blairgory e tele lava le ala, ae o lo'o i ai se vaega pu'upu'u o le auala e tatau ona e savali ma le fa'aeteete ae e te le'i o'o i le pakaga i le itu taumatau.Alu i tua, mulimuli i le auala ua faailogaina "Cargill's Leap" ma mulimuli i faasitepu laupapa i le alalaupapa i luga o le vaitafe i Oakbank's Mill.Kolosi le auala, liliu i le agavale ma toe foʻi i le mea e amata ai i luga o le auala muamua i luga o le vaitafe.
1. Pasi atu i le Alalaupapa Blergourie, liliu i le agavale ma mulimuli i le Auala o Kateran (faailoga) i le Vaitafe o Ericht.
2. Alu i luga o faasitepu laupapa i le itu agavale, ona mulimuli lea i le ala i le itu taumatau, alu ifo i lalo i le itu taumatau i le vaaiga o le vaitafe, ona faaauau lea i Cargill Jump, ona toe alu lea i luga o le mauga e toe foi i le auala.
3. Fa'aauau le agavale i tua atu o le Oakbank Mill, ona liliu lea i le taumatau i le fetaulaiga ala i tua atu o Brooklinn Mill.
4. Liliu i le taumatau (Cateran Trail), toe sa'o i le faitotoa tumaoti i Lornty, sopoia le alalaupapa ma alu i luga o le ala ala.Pasia ni nai fale i le itu taumatau ma fa'aauau i Woodhead Farm.
5. Alu sao i luga o le auala pefu gaoa i autafa o le vaomatua e oo atu i le fetaulaiga.
6. Ave sa'o i luga o le auala ua faailogaina i le va o fanua.Ulufale atu i le faatoaga mamoe e ala i le faitotoa ma mulimuli i le ala mutia i le faitotoa o le faatoaga uamea ma auala savali.
7. Lili i le taumatau (aū) ma mulimuli i le ala i lalo i le Middle Mouse Farm, ona liliu lea i le agavale i le alatele i le A93.
8. Kolosi ma le faaeteete ma mulimuli i le auala tuai (faailogaina) i luga o le pa uʻamea i luga aʻe o le Bailey Bridge ma faʻaauau pea i luga o le auala e iu i luga o le A93 i Crayhall Bridge.
9. Toe fo'i i luga o le ala i le pito i tua o Blergourie (se vaega puupuu e aunoa ma se auala) ma liliu sa'o i le paka ta'avale.Kolosi ma ui i le ala (fa'aigoaina “Cargill's Leap”) e tau atu i lalo o faasitepu ma sopoia le alalaupapa e toe oo atu i le auala i fafo e lata ane i le Oakbank Mill ma toe liliu i luga faasitepu e amata ai.
Tulaga: Taamilomilo matagofie i tafatafa o le vaitafe ma tua i luga o le auala tuai tu'ufua, talafeagai mo vaitausaga uma ma tulaga o le malosi i luga o le gataifale ma vaomatua, pito fanua ma auala.E leai ni auala savali i luga o se vaega puupuu o le auala tele, ia faʻaeteete.O nisi vaega e fai si palapala, e fautuaina se pea seevae lelei.O le auala e ui atu i fanua faʻatoʻaga ma o loʻo mataʻituina lelei taifau.Faamolemole tapuni uma faitotoa.
Fa'afanua: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Map 53 (Blairgowrie & Forest of Alyth); Fa'afanua: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Map 53 (Blairgowrie & Forest of Alyth); Карта: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Map 53 (Blairgowrie & Forest of Alyth); Fa'afanua: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Map 53 (Blairgowrie & Forest of Alyth);Nofoaga: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Faafanua 53(Blairgowrie & Vaomatua o Alyth;Nofoaga: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Faafanua 53(Blairgowrie & Vaomatua o Alyth; Карта: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Map 53 (Blairgowrie & Forest of Alyth); Fa'afanua: Ordnance Survey 1:50,000 Landranger Map 53 (Blairgowrie & Forest of Alyth);OS 1:25,000 Pulea punaoa laulau 381.
Fa'amatalaga Turisi: Asiasi i Sikotilani, Perth iCentre, 45 High Street, Perth, PH1 5TJ (telefoni 01738 450600).


Taimi meli: Tes-08-2022